На път с тийнейджър – как да оцелеем и да бъдем щастливи

Тийнейджърите са особена порода – спят повече от малките деца и мрънкат повече от бабите. Освен това предпочитат екраните пред световните чудеса и последните хитове пред аудиогайда с исторически факти. Изобщо, пътуването с тийнейджър може да се окаже доста голямо предизвикателство. Но оцеляването – и вашето, и това на тинейджъра – не е невъзможно.
Това са няколко предложения, които биха могли да направят прекарването ви поносимо, а защо не и приятно.

1. Забравете за очакванията си
Сценаристката Ан Ламот обича да казва: „Очакванията са обиди в процес на изграждане“. Това важи особено за ваканциите с тинейджъри. Ако очаквате вашият тийнейджър да се радва на културната програма, която сте измислили и да изразява благодарността си за това обогатяващо изживяване, вие сте се запътили директно към разочарованието. Опитайте се да не очаквате тийнейджърите да бъдат спътници за пример и в замяна ги насърчете и те да имат реалистични очаквания за пътуването. Няма начин ваканцията да е супер вълнуваща и изпълнена с невероятни приключения от начало до край и е добре тийнейджърът да си дава сметка за това.

Все пак очаквайте подходящо поведение. Ваканция не означава отмяна на всички правила. Уважението към местата, които посещавате и хората, които срещате, не се отменя. Приличното поведение и подходящото облекло в ресторанти и музеи също. Ако сте в чужбина, може да е добра идея предварително да поговорите за обичаите в страната и какво е приемливо и какво не там, за да избегнете излишното напрежение.

2. Изберете дестинация, подходяща за тийнейджъри
Помислете за вариант някой друг да забавлява тийнейджъра. Каяк, сърф, гмуркане, кратък курс по местна кухня – вероятно там, където отивате, има нещо, което се вписва в интересите на вашето пораснало дете. Това не само ще му бъде забавно, но и ще го изтощи достатъчно и няма да му остави много пространство за мрънкане.
Друга опция е да прекарате ваканцията с приятелско семейство, с чиито деца вашите имат общи интереси. Много родители споделят, че повече деца се забавляват по-лесно сами. Все пак, тук условието е и вие да сте щастливи с родителите им.

3. Позволете на вашия тийнейджър да участва в планирането на ваканцията
Един сигурен начин да избегнете оплакванията от пътуването и обвиненията в скука е да включите вашия тийнейджър в планирането на дейностите. Бъдете готови да се съобразите с това, което тя/той иска да направи, дори ако това означава да видите Дисниленд заедно и да се качите на Айфеловата кула сами.
Това е чудесен начин да научите тийнейджърите да балансират желанията си с интересите на останалите. Важно е да чувстват, че техните желания са отчетени, но това не бива да е за сметка на доброто прекарване на останалите.

4. Оставете ги да спят.
Искате да посетите някоя забележителност, която отваря в 9:00, за да избегнете навалицата? Вероятността тийнейджърът да мрънка, да пухти, да ви забави и в крайна сметка да провали преживяването, е огромна. Децата в тази възраст наистина се нуждаят от повече сън от възрастните и принудителното им превръщане в ранни пилета само ще вгорчи почивката ви. Ако нямате вариант за по-късно посещение, просто оставете тийнейджъра да се наспи. Уговорете си среща по обяд и след това направете нещо като семейство.

5. Позволете на вашия тийнейджър да поеме отговорност
Всички искаме децата ни да станат независими и отговорни, способни да се справят сами. Семейната ваканция е чудесен повод за практикуване на самостоятелност. Ако сте в град или курортна зона, където е безопасно за тийнейджър да се скита самостоятелно, можете да го/я пуснете да изследва околността, без непременно да сте придружител.
Ако това ви се струва твърде фриволно, дайте им задача да организират вечеря по тяхно желание и с определен от вас бюджет. Това ще им даде възможност да открият магазини или заведения, да общуват с местните жители и да се справят с парите отговорно. Плюсът на цялото това упражнение е, че вие и партньорът ви може да се отдадете на няколко часа романтика.

Важно е да обсъдите предварително времевата рамка, границите и какво се прави при спешни случаи. Задайте ясни правила. Ако знаете, че детето ви е нарушител на правилата и смятате, че все още не можете да му се гласува доверие, помислете за по-активни, строго планирани ваканции.

6. Имайте план за спешни случаи.
Научете тийнейджъра, че не винаги нещата вървят по план, когато пътувате. Обсъдете какво да правите, ако той/тя се изгуби, нарани или бъде ограбен. Също и ако нещо се случи с вас.

Погледнете от хубавата страна на нещата. Колкото и предизвикателни да са ваканциите с тийнейджъри, винаги си заслужават. След пет години детето ви няма да помни многобройните спорове, но ще разказва с удоволствие за семейните пътувания. Вие също.