Позитивно родителство за отглеждане на тийнейджъри

Фактът, че времето препуска безмилостно, се осъзнава най-ясно през децата. Едва сте решили въпроса с детската градина и ето вече имате първокласник. А докато жонглирате с работа, спорт, балет и домашното по математика, се оказвате лице в лице с един човек, който вече не е сладко дете, но все още не е възрастен.

Докато това нито-дете-нито-възрастен се учи на нови житейски правила и започва да получава своите плесници от живота, родителите също имат нужда да се адаптират към новата ситуация. Въпреки че тийнейджърите вече не са „вързани“ за вас и започват да прекарват повече време далеч от семействата си, те все още се нуждаят от активни и информирани родители. Възпитанието с любов и одобрение и възприемането на положителен подход може да се окаже доста предизвикателно, когато става дума за тийнейджъри.

Връзката дете-родител
Една от най-големите промени в отношенията между родители и тийнейджъри е времето, което те прекарват заедно. Тийнейджърите са вкъщи много по-рядко, отколкото в предишните години и когато са вкъщи, обикновено са в стаите си. Те имат огромна нужда от лично пространство, където да бъдат себе си, да преработват случките и емоциите си от деня, да слушат музика, да чатят с приятели, изобщо да се занимават с важните си тийнейджърски неща.

Тийнейджърите преминават през период, в който не искат да бъдат виждани с родителите си, защото се опитват да утвърдят своята независимост. Това достига връх около 14-годишна възраст, но обикновено бързо отминава. Просто бъдете търпеливи и имайте предвид, че това са съвсем естествени процеси и са неделима част от порастването. Всичко това, макар и съвършено нормално, ограничава общуването с тийнейджъра. И, тъй като времето ви заедно е ограничено, опитайте да го направите приятно.

Покажете забавната си страна. Никой не очаква да престанете да бъдете родител и да се превърнете в пръв приятел на тийнейджъра, но можете да му покажете, че сте забавни и интересни. Открийте нещата, които взаимно харесвате – хобита, спорт, изкуство – и ги споделяйте с ентусиазъм. Разказвайте за неща от работата си, които биха били интересни за тийнейджъра. Така ще му позволите да ви види като човек, а не просто на родител.
Създайте си общи интереси. Детето, което харесва изкуството, би било щастливо да отидете заедно на изложба, да обсъждате художници или течения в изкуството. Детето, което харесва тенис с удоволствие би обсъждало любимите си играчи и техните не/успехи. Дори да не се интересувате от тези неща, направете извънредно усилие. Погледнете на това като шанс да научите нещо ново. А като бонус ще продължите да имате силна връзката с детето си.

Дайте пространство на тийнейджъра. Не приемайте лично отказа на тийнейджърите да разговарят или излязат в вас. Те имат право на личен живот (в безопасни граници), точно както и вие. Уважението на това право само ще засили доверието и връзката помежду ви.

Самочувствието на тийнейджърите
Да имаш положителна самооценка или представа за себе си означава да се чувстваш ценен и обичан. Тъй като тийнейджърите прекарват огромно количество време със своите приятели, голяма част от имиджа им се оформя от техните връстници. Важно е обаче, да подчертавате добрите страни и успехите на детето си и да му помогнете да развие позитивно самочувствие. Начинът, по който тийнейджърите възприемат себе си, влияе пряко върху това как действат и как се държат. Тези, с положителна представа за себе си, са склонни да се чувстват по-компетентни, да имат повече приятели и да се справят по-добре в училище.

Обръщайте внимание, но зачитайте личното пространство. Вниманието ви показва на детето, че ви е грижа за него. Интересувайте се в какви курсове и извънкласни дейности участва и кои са неговите приятели. Помнете имената на приятелите му/ѝ и от време на време се интересувайте как са. Това показва на детето, че смятате живота и заниманията му за важни. В същото време зачитайте личното пространство на детето си и не се впускайте в незначителни подробности, които то може да не иска да споделя. Балансът понякога се постига трудно, но ако сте отворени и внимателни, ще го намерите.

Не пестете комплиментите. Детето има нужда от вашата положителна оценка. Правилото е да бъдете искрени и похвалата да е заслужена. Тийнейджърът може да не реагира или дори да отхвърли комплимента ви, но вътрешно вероятно ще е изключително доволен. Така че не спирайте да го поощрявате, дори когато изглежда, че няма реакция.
Уважавайте притесненията ѝ/му. Не омаловажавайте детето си, като отхвърляте притесненията му, когато е разстроено. Дори да ви се струва, че прави от мухата слон. В тази възраст нещата често се усещат по-драматично, отколкото ние възрастните ги виждаме.

Не критикувайте детето. Ако не одобрявате дадено поведение, дайте ясно да се разбере, че не харесвате поведението, а не самото дете. Ако трябва да коментирате дейностите, поведението, музиката или облеклото на вашия тийнейджър, опитайте се да бъдете позитивни, а не осъдителни.

Насърчавайте изследването на разнообразни дейности. Така детето ще може да открие какво му харесва и в какво е добро. Успехът в една или повече дейности ще помогне на вашия тийнейджър да придобие увереност. Доказано е, че тези, които успяват в една област на живота, по-често имат успехи и в много други.

Избягвайте подигравките. Много тийнейджъри са толкова чувствителни, че дори добродушни закачки могат да наранят чувствата им.

Емпатия

Слушане без осъждане и връзка на емоционално ниво са неща, които работят за всички. Дори за тийнейджърите. Например, ако тийнейджърът ви се оплаква от начина, по който учителят се е отнесъл с него/нея, опитайте се да не изнасяте лекции за това как трябва да положи усилия, за да се разбира по-добре с учителя. Това няма да облекчи разочарованието ѝ/му и няма да помогне на вашата връзка. Вместо това, опитайте се да се настроите на емоциите на детето. Помислете как бихте се почувствали, ако имате конфликт в офиса. Какво бихте предпочели – някои да ви изслуша или да ви размахва пръст? Когато тийнейджърът е разстроен, е важно да признаете чувствата му и да предложите съпричастност и подкрепа. Има време за съвети.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ