Кое прави щастието толкова трудно постижимо?

Щастието е една илюзия. Опитвайки се да сме щастливи, ходим на обучения и семинари, четем книги, в които пише, че трябва да сме щастливи и да имаме щастливи връзки, щастливи деца и тогава всичко в живота ни ще бъде наред.

Всеки един от нас, вътре в себе си, носи някого, когото отхвърля, не харесва и понякога ненавижда. Това е човек от миналото, който ни е направил нещо. Някои от нас не си го спомнят, други си спомнят за него, но не искат да говорят за случилото се, а трети го знаят и търсят отмъщение. Докато носим тази случка или този човек в себе си, не можем да бъдем щастливи.

Повечето такива случки са от ранните години на живота ни, когато сме били много малки. Умът може да е забравил, но тялото ни помни. Не можем да бъдем щастливи ако в ума си и душата си отхвърляме или мразим някого.

Нека да разгледаме и още нещо – онова, което наричаме морал.

Това е проблемът, който ни кара да отхвърляме другите хора, когато са различни от нас и нашите представи за добро и зло. Нещата, които са ни се случили в миналото, е трудно да ги приемем или да се съгласим с тях. Но всичко, което ни се е случило някога, е част от движението на живота в неговия непредвидим ход. Трудно ни е да го приемем, защото имаме много вярвания и обуславяния, според които нещата „не е трябвало да се случат така“.

Не е лесно да се помирим със себе си. По-реалистично е да можем да стигнем до мястото, където сме достатъчно зрели, за да осъзнаем, че онова, което се е случило, не е случайност или несправедливост.

Справедливост, честност, почтеност… Обучени сме да мислим, че тези неща са добри. Но в реалността няма човек, който през живота си да е напълно честен, почтен, лоялен или справедлив. Това създава голямо противоречие и зацикляне в човека и така той е много далече от щастието.

Във взаимоотношенията си нека си спомняме какво би направил един зрял и любящ родител. Когато детето го лъже, той/тя остава любящ. Когато детето направи пакост, той/тя продължават да го обичат.
Но ако партньорът ви направи някое от тези неща, вие го атакувате и сте му обидени „до края на живота си“. Нужно да намерим това пространство вътре в нас, където да поберем странностите и „лудостта“ на другите и да бъдем в мир с живота.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ