Човекът в огледалото

Знаете ли, че според едно британско изследване, мъжете се срещат с образа си в огледалото средно по 23 пъти на ден, докато жените го правят само 16 пъти дневно. Неочаквано, нали?

Не толкова неочаквано мъжете, участвали в проучването, споделят, че спират пред огледалото, за да се възхищават на себе си и на частите на тялото си, които харесват най-много. Обратно, по-голямата част от анкетираните жени признават, че ползват огледалото, за да се уверят, че изглеждат добре и отделят време най-вече на частите, които ги карат да се чувстват неуверени.

Оказва се, че външната проява на нещо, което сме свикнали да наричаме “суета”, ни дава поглед към едни по-дълбоки вътрешни характеристики. Защото пътешествието към това да приемаш себе си задължително минава през себе-наблюдението и себе-опознаването.

Себерефлексията е умение да наблюдаваме и анализираме себе си, за да можем да се развиваме и израстваме като личности. Само чрез осъзнаването кои сме сега и кои бихте искали да станем, можем да идентифицираме стъпките, които трябва да предприемем в това пътуване към по-доброто си Аз.

Анализът, както на поведението, така и на мислите, които ни спохождат в отговор на събития около нас, ни позволява да разберем върху какво трябва да работим и помага за подобряване на общото ни благосъстояние.

Как практически се случва това?

Да си представим, че имаме колега, който ни дразни. Общуването с него е трудно, спъва работата ни и като цяло прави престоя в офиса неприятен. Наблюдавайки поведението и реакциите си, бихме могли да открием истинските причини за раздразнението си. Те биха могли да са най-разнообразни и не винаги забележими на повърхността. Поведението му може да ни напомня за неприятно отношение на наш родител/партньор, или държанието му предизвиква гнева ни, защото не зачита личното ни пространство, засяга ценностите ни или ни пренебрегва като личности. След като установим причината за нашата реакция, бихме могли да работим върху нея по съответния начин.

Подобрени взаимоотношения

Ако имаме трудности в една връзка – било то романтична или професионална – можем да преценим ситуацията, да се попитаме каква роля играем в тези затруднения и да намерим начини да ги преодолеем.

Себерефлексията ни дава шанс да разберем какво наистина чувстваме към другия човек и да помислим за стойността, която връзката с него ни носи.Това би могло да ни направи по-благодарни към този човек, което на свой ред да повлияе върху това как взаимодействаме с него.

Дава перспектива

Себерефлексията ни позволява да разберем и видим нещата от различна гледна точка. Когато направим крачка назад от дадена ситуация, можем да видим цялата картина, а не само частта от пъзела. Разширяваме кръгозора си. Започваме да разпознаваме гората, а не само дърветата.

Позволява ни да отговорим, а не просто да реагираме

Когато реагираме първосигнално, не мислим за потенциалните последствия от нашите действия. Когато обаче отделим време за размисъл върху дадена ситуация, можем да действаме по-конструктивно и да променим поведението си за следващия път.
Всички познаваме хора, които след пререкание, напускат работа. Може би дори сме го правили. Всъщност, ако изчакаме и видим ситуацията, без огъня на емоцията, е много по-вероятно да вземем друго решение, което да ни дава много по-добри перспективи.

Улеснява ученето на по-дълбоко ниво

Много изследвания споделят общото заключение, че саморефлексията улеснява по-дълбокото ниво на учене и разбиране. Това е критична част от образователния процес.
Когато имаме време да размишляваме, усвояваме и интегрираме, много по-лесно правим абстрактни връзки. Дори само 5 минути за интегриране и разсъждение върху това, което сме научили, може да доведе до критична промяна в запаметяването и по-нататъшната употреба на информацията.

Повишава увереността

Когато наблюдаваме и анализираме, получавате по-добро разбиране за това какво работи и какво не. Това, от своя страна, ни позволява да вземаме по-добри решения и да променяме действията си.
Всеки път, когато правим нещо по-добре, изграждаме нашата увереност и съответно разширяваме нашите перспективи.

По-малко стрес и тревожност

Когато сме уверени в себе си, намираме повече сигурност в този несигурен свят. А това намалява стреса и тревожността ни.
Тревожим се по-малко за „какво е“ и се съсредоточаваме повече върху нещата, които можем да направим в дадена ситуация. Притесняваме се по-малко за това, което другите хора могат да помислят за нас и нашите решения, защото знаем, че правим това, което е подходящо за нас.

Променя нагласите ни

Често това, което смятаме за истина, се оказва неистина. Един от най-добрите начини за справяне с ограничаващите убеждения, които всеки от нас носи, е да направим крачка назад и да преразгледаме валидността им.

Себерефлексията ни позволява да оспорваме собствените си убеждения и предположения и да ги променяме.

Всички ние, по-малко или повече осъзнато, се стремим към пълноценен живот. Искаме да се чувстваме добре, уверени и оценени. Това, което ни дава усещане за благополучие са развитието и растежът. Крачките към израстването имат външни измерения, но те винаги започват с пътешествие навътре. В това пътешествие, човекът в огледалото е нашият най-добър партньор.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ