Животът ни е изтъкан от полярности и опозиции както в нас, така и около нас – мекота и твърдост, светлина и сянка, вътрешно и външно, мъжко и женско и много други.
Полярностите живеят в нас понякога като напрежение и конфликт, а понякога като стремеж
към нещо, което изключва друго нещо. Сред най-важните и изследвани полярности,
включително и в практиките, свързани с движение, са тези между тялото и ума, между ума и сърцето, между тялото и духа.

Чрез практиката на 5-те ритъма ще изследваме доколко имаме пространство в себе си за тежестта и за лекотата, за объркването и яснотата, за твърдостта и нежността, за тъгата и радостта, за напрежението и отпускането, за шума и за тишината.

Когато позволим на полярностите в нас да се срещнат, запознаят и да танцуват заедно в тялото, ума и сърцето ни, ще можем да ги интегрираме в себе си и да се почувстваме по-цялостни и истински.

Готови ли сте да поканите противоположностите в себе си на среща?


💃🕺В практиката „Танцът на 5-те ритъма“ танцът е метафора за нашите житейски преживявания. Чрез различните ритми, енергии и начини на съществуване, сме поканени да преживеем всяко нещо, което идва на пътя ни – в нашия танц и в нашия живот – плавността, яснотата, доверието в неизвестното, радостта от „поносимата лекота на битието“ и вътрешното спокойствие.

🌎Докато процесът се разгръща тук и сега, ние се движим, изследваме, и преживяваме случващото се индивидуално, заедно с другите и заедно с цялото.

🚥Независимо къде се намирате във вашето житейско пътешествие, практиката е подходяща за вас ако сте отворени към изследване и любопитни да се докоснете до собственото си тяло и неговата уникална мъдрост.

🍃Плавният ритъм на потока е нашата индивидуална енергия, която се развива органично в движещото се тяло от стъпалата до главата.

🌊Стакатото е начин да се доближим, като заявим дръзко и честно кои сме тук и сега, къде сме ние и къде са другите.

🌪Хаосът като ритъм ни помага да пробием, да отместим границите си и ни свързва с мощната енергия в недрата ни, където усещаме центъра си и освобождаваме заетия си ум.

🌞Лиричният ритъм кара освободените от Хаоса пространство и дъх да оживеят. В него изследваме лекотата на стъпалата си на земята и разширяваме движението си във въздуха.

 Покоят е нашето чисто присъствие с живота, с празнотата след цялото действие. Там е и нашият потенциал да се движим заедно с това, което наистина присъства миг след миг, отдавайки все по-дълбоко и по-дълбоко себе си на съществуващото.

🩰Това са петте ритъма – плавен, стакато, хаос, лиричен и покой – те ни призовават да се върнем към собственото си тяло, по нашия начин, в нашия точен момент.


🕺Тиери се занимава с танци от най-ранна възраст, като продължава да се развива в театъра, търсейки различно изразяване чрез движение, пантомима и клоунада.
Той също така е сертифициран дългогодишен гещалт
терапевт.
През 2000 г. се среща с „Танцът на 5️⃣-те ритъма“ и това му позволява да интегрира и работата с тялото в практиката си.
През 2010 г. завършва обучението си за преподаватели в Танцът на 5️⃣-те
Ритъма с Гейбриел Рот, неговата създателка.
Гещалт терапията и Танцът на 5️⃣-те ритъма са два пътя към човешката същност, които се разбират много добре.
Танцът на 5️⃣-те ритъма с неговите различни енергии и начини на присъствие ни приканва
да преживеем нашата флуидност, нашата яснота, да се отпуснем в движението, да опознаем и преживеем лекота на съществуващото.
Гещалт терапията ни дава възможност да наблюдаваме процеса на случващото се в този момент, без да се опитваме да го обясняваме. Вместо това, ние го усещаме, опписваме и откриваме как да се адаптираме към него.
Тиери работи с мъжки групи в рамките на проекта „ManKind“. Неговият уникален начин на преподаване е резултат от всички тези различни аспекти, които той интегрира в работата си с голям ентусиазъм, споделяйки своята страст творчески, непринудено и с чувство за хумор.


Кога: 19 – 21 април 2024 г.
19 април, 19:00 – 22:00 часа
20 април, 10:00 – 18:00 часа
21 април, 11:00 – 17:00 часа
👉Къде: град София, ОКИ Дом на културата „Красно село“
☀️Водещ: Тиери Франсоа, Франция
🎯Цена за участие в целия уъркшоп: 340 лв при плащане до 19 март и 390 лв след това
Цена за участие само за петък вечер: 75 лв
За допълнителна информация:
0878 246945
info@essence-foundation.bg

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ