Имате тийнейджър? Възползвайте се!

Да, това е онази ужасна възраст, в която вашето мило, гушливо дете се превръща в непоносим ръб, чиято единствена цел е да вгорчава живота ви, доказвайки ви, че няма книга за възпитанието, която да ви подготви за това. Това е онзи период, в който детето е твърде голямо, за да му обърнеш гръб демонстративно и твърде незряло, за да го пуснеш да прави каквото му хрумне. А му хрумват наистина изумителни неща. Накратко, това е времето, известно като “някой рязко ми смени детето”

След като изяснихме всичко това, можем да си поемем дълбоко въздух, евентуално да преброим до 10 и много внимателно да надникнем в тийнейджърската глава. Това, което ще забележим веднага е, че там е страшна бъркотия, абсолютно както и в тийнейджърската стая. На пода са нещата, които вече не иска, но с които все още не може да се раздели. На масата са 3548 неща, които са нови и безумно интересни, но времето не стига за всички и те стоят там в очакване да дойде техният час или да бъдат преместени на пода. Навсякъде има следи от последните експерименти с външния вид. И разбира се, нонстоп дъни музика. Предвид тази изтощителна обстановка – вътрешна и външна – е напълно естествено тийнейджърът да спи (поне)до обяд.

Ето, тук е моментът да се възползвате. Вместо да се напрягате с гневни мисли като “кой знае докога е цъкал/а снощи”, “ама цял ден ли смята да спи” и “боже, какво ли ще ми сервира днес”, просто отворете прозореца, сипете си кафе или каквото там пиете сутрин и се насладете на тишината. Това са вашите 2-3 часа, в които няма нужда да контролирате, да мотивирате, да напътствате или да спорите за очевидни неща. Представяте ли си, ако този вихър ви беше засмукал още с отварянето на очите?

Като стана дума за “време за себе си”, помните ли, когато малкото сладко детенце не можеше да мръдне никъде без вас, а също и вие без него? Край на груповите посещения на тоалетната. Най-накрая можете да си вземете душ, без някой да отваря врата със спешни въпроси относно изчезването на онова лего човече, което няколко пъти настъпихте сутринта. Сега, за да сме честни, ще трябва да признаем, че вероятно достъпът ви до банята е силно ограничен от тийна, който постоянно се къпе, слага си лещи, пробва нова прическа, стиска си пъпките, гримира се по последни инструкции от Instagram или просто се зяпа оценяващо в огледалото с часове. Но успеете ли да завземете територията, банята е изцяло ваша. Възползвайте се!

Не е за пренебрегване и фактът, че вече няма нужда да изпадате в амок при всяка неочаквана грипна ваканция, защото просто децата се гледат сами. Не е сигурно дали това е финансово по-изгодно, отколкото когато плащахте на бавачка, но поне спестява нерви по внезапната организация. А ако сте случили на фен на “24 kitchen”, дори можете да намажете нещо за похапване, когато се приберете от работа. И не забравяйте да се зарадвате, преди да се развикате за пост-бомбардировачното състояние, в което заварвате кухнята. А ако гледката е толкова непоносима за вас, можете да си сипете чаша любим алкохол. Имате повод. Възползвайте се!

Децата са най-голямата радост и то напълно основателно. Обаче, покрай грижите за това да станат смислени хора, което си е съвсем отделна задача, но не отменя всички останали, един ден се обръщате и установявате, че не сте вече в първите редици на младостта. Умората започва да надвисва над вас към 10 вечерта, а шумните клубове вече не ви притеглят толкова неудържимо. Но душата ви не се предава и неудържимо настоява, че “вие сте млад човек”. Не знам дали ще повярвате, но да сте в час със последния хит в ТикТок, пижамата на Били Айлиш и гаджето на Том Холанд може да се окаже доста освежаващо и дори подмладяващо. Имате тийнейджър. Възползвайте се!

Въпреки всички забавни неща, периодът на тийнейджърството може да предложи много предизвикателства. Както за децата, така и за родителите. Понякога, каквото и да правим, имаме усещането, че то не е достатъчно. Една защитена и приемаща среда на връстници, внимателно модерирана от професионалисти и доверени възрастни може да се окаже наистина спасителна. Затова разработихме програмата Тийнщайн и я развиваме вече 14 години, създаваме приятелства и подкрепяме тийнейджърите и техните родители в нелекия им път към порастването.

Очаквайте скоро информация за събитията ни за тийнейджъри и родители през май, юни и юли.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ