Всекиму според нуждите или основи на ефективната комуникация

“Когато научиш кой си, ще разбереш от какво имаш нужда.”
мама Оди от “Принцесата и жабокът”

Замисляли ли сте се какво очаквате от партньора си? Освен уважение, нежност и невероятно чувство за хумор. Влизали ли сте по-дълбоко? Като например, какво за вас означава “уважение” и как би било удовлетворително да бъде показвано? Или дали за него/нея нежността означава същото като за вас? Или дали онзи хумор, който толкова харесвате за него/нея не е просто “тъпа английска шега”?

Това, което искаме или очакваме е само върхът на айсберга на нашите взаимоотношения. То е резултат от дълбоки потребности и естествения стремеж те да бъдат удовлетворени. Осъзнаването на тези нужди и подреждането им, според приоритетите ни, са добра отправна точка за това да започнем да ги изразяваме, а от там и да общуваме наистина ефективно. Защото комуникацията е в основата на това да се чувстваме не просто заедно, а наистина свързани.

Що се отнася до връзката, съществуват шест основни човешки потребности.

Те са еднакви за всички хора, но ако трябва да ги степенуваме по важност, всеки от нас би ги подредил по различен начин. Това зависи от моделите, в които сме възпитани и ценностите, които споделяме. Да си дадем сметка за това, кои са нашите водещи нужди, кои са тези на партньора ни, къде се срещат и къде се разминават, е една добра основа за ефективна комуникация и здрава връзка.

Необходимостта от сигурност е тази, която ни кара да избягваме рисковете и действията, които биха могли да ни причинят болка, стрес и негативни емоции. Всеки намира комфорт в различни неща и степента на сигурност, от която имаме нужда, е различна. Знаете ли какво дава чувство за сигурност на партньора ви? Давате ли си сметка кои са нещата, които ви карат вие самите да се чувствате сигурни? Доколко сигурността във връзката е важна за вас? Отговаряйки си на тези въпроси, до голяма степен даваме отговор на големия въпрос “да дадем ли шанс на тази връзка”.

Нуждата от разнообразие. Промените могат да бъдат страшни, но могат да бъдат и вълнуващи и забавни. Ако имаме яснота относно сигурността във връзката си, изненадите биха могли да бъдат красиви, а не заплашителни. Как реагираме на неочакваното, определя способността ни да постигаме повече, както в живота, така и във връзката. Промените, предизвикателствата, изненадите поддържат нещата във връзката забавни и вълнуващи. Има ли достатъчно здравословни предизвикателства във вашата връзка, така че вие и вашият партньор да можете да се справите заедно и да растете заедно? Разбира се, всеки има различен праг на поносимост и съответно способност за справяне с тях, а за една връзка е важно да знаем собствените си граници и да отчитаме тези на партньора.

Значимост – всички ние имаме нужда да се чувстваме уникални и важни. Общуването е ключово за тази конкретна потребност, защото нашият партньор трябва да знае, че той/тя е важна за нас. Важно е да открием нашия начин да уверим партньора си не само, че е ценен, но и че ни кара да се чувстваме значими по начин, по който никой друг не може да го направи. Да не забравяме, че общуването във връзката не е само с думи. Има различни начини да покажем на партньора си, колко много означава за нас: докосване, подкрепа, когато имат нужда, неочаквани, малки жестове на внимание или време, единствено за нас.

Свързаност. Всеки човек има нужда да се чувства свързан с другите, в крайна сметка ние сме социални същества. Осъзнаването, че сме обичани, ни кара да се чувстваме по-живи, а отсъствието на любов може да причини осезаема болка. Твърде често ние автоматично казваме „Обичам те“, за да разрешим конфликт с нашите партньори и забравяме да покажем любов по реален, разбираем начин, който отговаря на нуждите на партньора ни. Можем да обърнем този модел като съзнателно показваме любов всеки ден. Ако правим това по начин, който най-добре отговаря на личните нужди на партньора, това ще задълбочи връзката. За някой романтичните жестове, като вечеря на свещи, значат много, но за други не са от такова значение. Какъв “език” разбира вашият партньор?

Растеж. Човешкият живот е движение и без развитие, нашите взаимоотношения ще застинат. Ние имаме естествен стремеж към напредък по различни направления, които ни интересуват – емоционални, интелектуални, духовни или други. Нашият партньор има нужда от растеж, колкото и ние самите. Когато обърнем внимание на това, можем да растем по-добре заедно. Кога за последен път подкрепихте растежа на партньора си? Кои са нещата, които наистина го интересуват? Как бихте могли да продължите да го/я подкрепяте?

Принос и даване. Приносът е нашият източник на смисъл – той определя кои сме ние и каква е нашата роля в света. По отношение на връзката, нашия свят е свързан с нашия партньор. Помислете какво давате.Прошка или втори шанс? Отделяте ли достатъчно време? Давате ли наистина цялото си внимание?
Когато връзката е силна, двамата партньори са изобретателни в създаването на нови и по-добри начини да допринесат за щастието на другия.

Има един сигурен начин да разберем дали тези шест потребности на нашия партньор са задоволени: да зададем правилните въпроси и след това да се вслушаме в отговорите. Да помислим върху това, което казва нашият партньор и ако не сме сигурни какво означава, да попитаме дали сме разбрали правилно. Да слушаме с отворено съзнание не само ще ни помогне да се научим как да общуваме по-добре, но и ще ни даде възможност да се свържем с партньора си на по-дълбоко ниво.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ