– „Докога ще мълчиш като пън? Нищо ли не означавам за теб, че не искаш да си говориш с мен?“;

– „Ако искаш нещо от мен, кажи ми го ясно, а недей да се цупиш!“;

– „Ти просто не ме разбираш!“;

– „Каквото и да кажа, то никога не е правилното”…

Извън контекста горните редове звучат забавно, но в реалността всеки от нас се е улавял да казва или чува подобна реплика. Под тези думи обаче, обикновено стоят болка, усещане за разминаване, самота, мисли, че не се справяме във връзките си, че не сме достатъчно добри и значими в очите на партньора/ката си.

Изследванията показват, че общуването между партньорите е един от основните фактори, които определят стабилността и успеха на брака и семейството/в двойката. То дава възможност на партньорите да разрешат проблемите си, да изразят и удовлетворят потребностите си, да предотвратят неразбирането и да задълбочат интимността помежду си.

Когато в една връзка говорим, но не се чуваме или мълчим, защото сме обидени, това не разрешава проблемите, а оставя партньора сам да търси причините за поведението на другата страна. Често той/тя прави погрешни изводи и не може да отговори на потребностите на другия. В двойката се настанява гняв, студенина и дори враждебност.

Всичко в двойката е комуникация. Говоренето, мълчанието, начинът, по който затваряме вратата или начинът, по който искаме чаша вода.

Tози уъркшоп е покана да се вгледаме в нашите собствени модели и предизвикателства в общуването.

В него ще получим познания за нивата в комуникацията;

ще се запознаем с факторите, които влияят на комуникацията и начините за това как ние да ги управляваме.

ще разгледаме с какво ние самите допринасяме за това комуникацията да е неефективна или ефективна

ще изследваме какво ни провокира най-много в общуването и партньора и как можем да се справим с това;

ще получим практически насоки и идеи какво би подобрило общуването в двойката;

ще използваме различни техники и ще изпробваме нови комуникационни стратегии.

За кого е подходящ уъркшопът:

За всеки, който иска да обогати познанията си и да подобри уменията си за общуване в партньорските взаимоотношения. Можете да участвате индивидуално или с партньор/ка.

Водещи: Наталия Николова и Милена Ненкова
Наталия Николова
Магистър по психология със специализации по клинична психология и психология на развитието, образованието и културата. Дипломиран психодрама терапевт и фамилен терапевт. Редовен член на Българската асоциация по фамилна терапия.
Наталия Николова има натрупан 15-годишен опит във водене на психотерапевтични групи и бизнес тренинги. Работи в сферата на индивидуалното, фамилното и групово консултиране и психотерапия. Работила е и по редица европейски проекти за Учене през целия живот.

Милена Ненкова
Магистър по психология със специализация по психология на управлението и системна фамилна терапия. Магистър по българска филология и социални изследвания на пола.
Милена Ненкова работи от 2003 година в сферата на личностното развитие, индивидуалната, семейна и групова психотерапия като част от екипа на фондация „Същност“ от нейното основаване досега. Редовен член на Българската асоциация по фамилна терапия.

Уъркшопът е основан на системният подход в мисленето и психотерапията.

Никога не сме напълно изолирани от другите и контекста на живота или както Джон Дън поетически го изразява: “Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен…“

Системният подход в мисленето и терапията разкрива много от моделите ни на свързване, поведенията и реакциите ни в точно определен контекст. В по-голямата си част те са несъзнателни, а по този начин можем да ги наблюдаваме с повече яснота, съчувствие и разбиране, както и да опитваме нови, работещи стратегии в значимите взаимоотношения.

Големина на групата: 12 човека
Кога: 28 февруари, 11:00 – 18:00 часа
Къде: Есенс Център
Цена за индивидуално участие: 75 лв при записване до 20-ти февруари и 90 лв след тази дата
Цена за участие за партньорска двойка: 120 лв до 20-ти февруари и 135 лв след тази дата
Водещи на програмата: Милена Ненкова и Наталия Николова
За допълнителна информация:
0878 246945
info@essence-foundation.bg

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Share This