Човешките потребности във взаимоотношенията

Човешките потребности са универсални и не зависят от действията на другите. Емоционалната зрялост включва да можем да осъзнаваме нуждите си и да поемаме отговорност за тяхното удовлетворяване.

Поемането на отговорност за потребностите ни може да се разглежда като висша степен на грижа за себе си и на практика означава да можем да ги изразим вербално.

Когато комуникираме с партньора си, по-добре е да го/я питаме за потребността, вместо да предполагаме каква е тя, защото предположението ни идва от нашия личен контекст и може да не кореспондира с този на патньора ни.

Някои хора имат по-голяма склонност да се грижат за своите потребности. Другата част от човечеството естествено клони към това да се грижи повече за потребностите на околните. Това е свързано с начина, по който сме израствали.
Ето два типа послания, които организират поведението ни, свързано с потребностите:

1. Аз съм важният. Останалите се грижат за мен. Знам какво искам, казвам го лесно. Мога да поискам всичко. Когато нещо не ми харесва или не го искам, казвам НЕ. Фокусиран/а съм върху себе си.

2. Вие сте важните. Аз се грижа за вас. Не знам какво точно искам и ми е трудно да го изкажа. Не мога да искам. Ако нещо не ми харесва или не го искам, ми е трудно да кажа НЕ. Фокусиран/а съм върху другите.

Всеки от нас се намира някъде между тези две позиции, като всяка от крайностите вреди на взаимоотношенията.
Интересен феномен във връзките е да си мислим, че партньорът ни владее телепатията относно нашите потребности.

Понякога се получава. В повечето случаи обаче „Ако ме обичаш, ще знаеш какво чувствам и от какво имам нужда“ не работи, защото човешките същества са много различни – идват от различни светове, имат различен ценностен контекст, различни визии за света и живота. Едва ли някога ще ни се удаде възможност да видим света на другия като него/нея. Можем да се доближим. Колкото се осмеляваме и колкото ни допуснат. Но никога напълно. И затова е нужно да се научим да изразяваме потребностите си и да можем да питаме другия срещу нас от какво има нужда.

Въпроси и насоки за рефлексия:

Познавам ли своите потребности?

Умея ли да ги изразявам и заявявам ясно?

Разгледайте отново двата типа послания, които организират поведението ни относно собствените ни потребности и тези на другите и вижте до кой тип сте по-близо. А вашият партньор/партньорка?

Има ли крачка, която бихте искали да направите, за да се доближите един към друг?

Очаквайте ни скоро с второто издание на образователната онлайн програма „Азбука на връзките“ през септември!

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ