info@essence-foundation.bg     0878 246 945

Какво е фондация СЪЩНОСТ?

Споделено време и пространство за идеи, усещания, чувства, спомени, прегръдки,
трудности, сълзи и пътища – такива, които се срещат и такива, които се разделят…
много въпроси и отговори, които водят до нови въпроси, от присъствието и приноса на десетки хиляди хора, които ни помагат да изразим
нашата визия за една по-осъзната и усмихната версия на живота.

Нашата Мисия

Предоставяме възможност на хората да изследват човека, който стои от другата страна на огледалото, да разбират по-добре своите емоции, поведения, стратегии за свързване, модели за провал и успех и да се чувстват по-добре във взаимоотношенията със себе си и другите. Правим го вече 15 години с отдаденост и професионализъм. Продължаваме да учим и да се развиваме и сме изпълнени с любопитство какво предстои!

2004

В НАЧАЛОТО

Има романтизъм във всяко начало. И нашето беше такова. Менис Юсри дойде в България „случайно“ и след това много пъти съвсем неслучайно. А ние бяхме група приятели. Искахме да променяме света. Срещахме се в ранни и късни часове, споделяхме всичко, мечтаехме. През 2004 г. регистрирахме фондация СЪЩНОСТ, водени от желанието да направим семинарите СЪЩНОСТ и личностното развитие достъпни до повече хора, както и да подкрепим български водещи да направят стъпки с авторските си семинари.

Фондация СЪЩНОСТ бе създадена от Милена Ненкова, Наталия Николова, Румяна Пенева, Емилия Илиева-Крайнова и Фиданка Чингова – Фида. Преминахме през много заедно. После животът ни поведе в нови посоки.

Българските семинари

Първият беше „Проява на гласа“ – истински празник за душата и тялото. Последваха го „Светът през очите на жирафа“ – семинар по ненасилствена комуникация, Арт работилница, Консултации по цветове и личен стил; „Диамантената ладия“, „Събуди своето тяло“, „Пътят на танца“, всички водени от български фасилитатори. Те споделяха с нас многостранния си опит и талант в различни сфери и подходи към човека, обогатиха живота и разшириха познанието за себе си на стотици участници. 

2005

2006

Тренинг за тийнейджъри

Това е годината, в която се проведе първият тренинг за тийнейджъри в София. Днес работата с младежи е сред основните приоритети на организацията, а ТийнЩайн се провежда в 5 града на България. Младежката програма се радва на подкрепата и дарителството на много хора и компании, благодарение на които личностното развитие става достъпно и за младежи и семейства в неравностойно положение. Работата с млади хора ни носи огромното вдъхновение и вяра, че светът остава в сигурни ръце. 

Лидерски семинар „В същността”

Годината запомнихме с първия лидерски семинар „В същността“ и раждането на идеята ЩАСТЛИВА БЪЛГАРИЯ. Вярваме в тази идея и до днес, защото знаем, че промяната започва отвътре навън!

От 2007 г. до сега проведохме 5 лидерски семинара, всеки със свое вдъхновяващо послание, които споделяме с вас!

2007 – „Сбъдвай! Възможно е!“
2010 – „Осмели се!“
2012 – „Тук съм! Има защо!“
2015 – „Ти си на ход!“
2019 – „Предизвикай смисъл!“

2007

2008

„Изкуството на взаимоотношенията”

Сферата на взаимоотношенията винаги е централна в нашата работа като психолози, психотерапевти и водещи на тренинги и програми. Как да разбираме себе си и човека срещу нас и да създаваме благоденствие помежду си? „Изкуството на взаимоотношенията“ разработва именно тази тема, съчетавайки системния подход във фамилната терапия с работата в група. Това е и най – „младият“ сред нашите тренинги, развиващ се с нашия опит и времето. В този семинар, работим в екип с Теодора Гергинова – фамилен терапевт и супервизор. 

 5 години Фондация Същност

2009 година ще запомним с първите награди за личностно развитие „СЪЩНОСТ“ по случай петата годишнина от основаването на фондацията. Какво ли би било човек да може да получи награда в категории като: „Сбъдната мечта“, „Голяма промяна“, „Вдъхновяващ лидер“, „Творческа същност“, „Щастлива България“ и „Цялостен принос“? Преживяването бе прекрасно и вдъхновяващо за всички участници в номинациите и церемонията. 

2009

2010

Фондация Същност и в други градове на България

Когато всички семинари се провеждат в София, хора от други градове полагат големи усилия да участват в тях. След време някои от тези хора поемат лидерството и правят крачката. Сформира се екип и нещата започват на ново място! Първо се случи във Варна, след това във Велико Търново, Пловдив, Бургас и Русе. Благодарим на всички приятели, направили първите стъпки и осигурили възможност за много техни съграждани да се включат в Есенс процес. 

„Отвъд скритите спомени”

Специална година в живота на организацията, белязана с издаването на първата книга на д-р Менис Юсри „Отвъд скритите спомени“, чието представяне събра над 700 човека – участници в семинари и техни приятели. И до днес книгата се радва на свой живот във и извън общността.
2011 е и годината, в която се проведе и най-големият семинар в историята ни, в който се включиха 238 участника. 

2011

2012

Израстване

Две са големите събития на 2012 година. Към екипа на фондацията се присъедини Теодора Антонова, носейки точно това, от което имахме нужда с нейните качества на организиран и отдаден човек. Малко след това намерихме и нашия дом, в който сме и до днес – Есенс център. Къща, която става метафоричен дом и за много други хора – асистенти и приятели, които се завръщат, за да споделят още моменти на радост и подкрепа заедно. 

Летни ритрийти

Често се шегуваме помежду си, че животът ни преминава в семинарните зали. Затова през 2013 решихме да „излезем” от тях и проведохме първия летен лагер или както е модерно да се казва – ритрийт. Шест последователни години, природата на планината в Априлци беше място за почивка, свързване и учене чрез преживяване. Днес ритрийтите са неизменна част от програмата на Фондация „Същност”, провеждат се на различни места и с различна тематика. 

2013

2014

10 години Фондация Същност

Все повече хора, все по-пълни зали, все по-големи асистентски екипи. Посоката, която поемаме е към терапевтичните тренинги, в които най-важна е индивидуалната работа с конкретния човек. А празненството отново беше запомнящо се и емоционално с вторите награди за личностно развитие СЪЩНОСТ. 

Свещени следи

Беше дошло време да обърнем специално внимание и на женската същност с нейната многопластовост и красота. През 2015 г. сложихме началото на женската група за изследване на човешката цялостност СВЕЩЕНИ СЛЕДИ. Днес тази програма се провежда регулярно в София и Варна, в съчетание с летен и зимен ритрийт. Женският кръг е емоционално и свързващо преживяване, което оставя дълъг послевкус и желание отново да се върнем към него. 

2015

2016

Програма по фамилна терапия

Слагаме началото на програмата по фамилна терапия към фондация СЪЩНОСТ, където чрез системния подход подкрепяме хора, семейства, двойки и тийнейджъри в предизвикателни моменти от живота им. Заражда се и идеята за създаване на образователна програма за значимите връзки в живота ни, която да подкрепя двойките в това да се справят по-лесно с предизвикателствата на съвместния живот. Наричаме я „Азбука на връзките“. 

Публични лекции

Традиция стана след всеки семинар Есенс I – „Към същността”, в София да правим публична лекция на актуална тема, която събира на едно място приятели от общността и хора, любопитни към нашата работа. Публичните лекции са с вход свободен и чрез тях даваме своя принос към общността на фондация „Същност“, предлагайки провокация и осъзнаване по теми, свързани с нашия вътрешен психичен свят, лидерството, родителството и партньорството. 

2017

2018

Общността на фондация Същност

Не веднъж сме казвали, че дори и малка част от нашата работа нямаше да е факт, ако не беше подкрепата на хиляди доброволци – асистенти, капитани, съмишленици. Благодарение на всеки един от вас изминахме тези 15 години и създаваме заедно не само тренинги и семинари, а общност, която си има свой пъстър живот. В нея радостта и тъгата вървят ръка за ръка и всеки може да дава и получава подкрепа. А това, вярваме, ни прави по-разбиращи и приемащи всяко човешко същество на тази планета. 

Благодарност

Благодарим от сърце на всички водещи на семинари във фондация СЪЩНОСТ от нейното създаване досега – хора от България и чужбина – с големи сърца, много опит и желание да подкрепят другите в пътя им към себе си и един по-добър свят. Където и да сте пожелаваме ви радост и благоденствие! Вашият принос докосна много хора и обогати живота им по уникален начин! 

2019